‘Wolfmaan verduistering’ 2020

~2 min
‘Wolfmaan verduistering’ 2020
* De vertaling van deze tekst is automatisch gedaan.Toon originele tekst

Op vrijdag 10 januari 2020 zal de volle maan de hemel verlichten en vergezeld gaan van een penumbrale maansverduistering.

De maan zal zijn volle maanfase bereiken op vrijdag 10 januari om 19:21 GMT (2:21 pm EST). De volle maan van januari staat bekend als de Volle Wolfmaan, Volle Koude Maan, Volle Oude Maan en de Grote Geestmaan. Er wordt aangenomen dat deze volle maan ‘Wolf Moon’ heette omdat wolven in deze tijd van het jaar vaker huilen. Volle manen in januari schijnen altijd in of nabij de sterren van Tweelingen (de Tweeling) of Kreeft (de Krab). Je kunt de opkomst- en maanstandtijden en de informatie over de maanfasen vinden in de Stargazing-app Star Walk 2.

De ‘Wolf Moon Eclipse’ valt samen met een penumbrale maansverduistering. Hoe laat is een penumbrale maansverduistering? Een maansverduistering treedt op wanneer de maan door de schaduw van de aarde gaat. Deze astronomische gebeurtenis kan alleen plaatsvinden in de nacht van een volle maan. Een penumbrale maansverduistering treedt op wanneer de maan door de penumbra van de aarde gaat. De maan wordt slechts een beetje donker tijdens een penumbrale maansverduistering en zorgvuldige waarnemers kunnen dit subtiele dimmen van de schijf van de maan opmerken.

De eclips begint wanneer de maan om 17:07:44 GMT (of 12:07 pm EST op vrijdag) in contact komt met de penumbra van de aarde en duurt in totaal 4 uur en 5 minuten. De maan zal bijna volledig de noordelijke penumbrale ring van de aarde binnentreden, waardoor de zuidrand van de maan subtiel donkerder wordt dan de noordkant. Het effect is echter alleen zichtbaar binnen ongeveer 30 minuten aan weerszijden van de grootste zonsverduistering, die zal optreden om 19:10:02 GMT (of 2:10 pm EST). De penumbrale zonsverduistering eindigt om 21:12:19 GMT (of 4:12 pm EST).

In tegenstelling tot totale zonsverduisteringen, die een zeer nauwkeurige uitlijning hebben, is elke maansverduistering zichtbaar vanaf elke plek op aarde waar de maan zich boven de horizon bevindt - meestal ongeveer de helft van de wereldbol. De penumbrale maansverduistering van vrijdag is zichtbaar in Europa, Oost-Afrika, de Indische Oceaan en Azië. In Noord-Amerika worden Alaska en de Canadese Maritimes respectievelijk alleen aan het begin en aan het eind van de zonsverduistering behandeld. West-Afrika en Australië zullen ook delen van de eclips zien. De volgende maansverduistering die in heel Canada en de Verenigde Staten waarneembaar zal zijn, een andere penumbrale, vindt plaats op 30 november.

Ontdek hoe, wanneer en waar u de ‘Wolf Moon Eclipse’ kunt zien in de uitgebreide Eclipse Guide-app. Je krijgt lokale tijden, eclipskaarten, de beste plaatsen om te bekijken en alles om dit luchtevenement te bekijken.

Geniet van de eerste maansverduistering van 2020!

Tekst Credit:
Afbeelding Credit:Vito Technology

Eclipse Guide

Eclipse Guide logo
Get it on Google Play
Te downloaden in de App Store